Batxillerat i cicles formatius

SOROLLA. Apunts a la sorra

2 novembre – 5 de març 2017

CAIXAFORUM_sorollaL’exposició posa el focus sobre un aspecte poc conegut i alhora imprescindible en l’obra de Joaquim Sorolla: els nombrosos dibuixos preparatoris i anotacions sobre paper que el pintor valencià executava del natural, plasmant motius i escenes vora la mar que el seduïen i que constitueixen el material preparatori que feia servir per elaborar els seus cèlebres quadres, i es complementa amb una selecció d’obres definitives tant en dibuix com en pintura d’un resultat impactant.

La visita dinamitzada s’adapta als diversos nivells escolars i proposa un recorregut actiu i participatiu a partir del diàleg entre l’educador i els alumnes. Els materials i les preguntes dels educadors ens facilitaran l’aproximació a les obres des de molts punts de vista, posant-les en relació amb la història de l’art o amb la pròpia experiència.

En aquest cas, ens familiaritzarem amb les diverses tècniques i els estils dels dibuixos de Sorolla: la noció de traç i de textura i les possibilitats del treball monocrom, i estudiarem també les diverses fases en la realització d’un llenç (des de l’elecció d’un tema, passant per l’observació intensa del natural i l’elaboració d’esbossos preparatoris, fins a la plasmació final en pintura). Analitzarem els factors que condicionen l’aspecte variable dels paisatges vora la mar i els recursos que Sorolla fa servir per copsar-los vivament i fidelment. També coneixerem la societat de l’època a través de les diverses maneres de viure la mar: les platges que eren lloc de feina (de pescadors, corders, cosidores de xarxes, peixateres, etc.) i trobada familiar, escenari per al joc o espai de lleure i estiueig. Per últim, pensarem en la nostra pròpia experiència de la mar i l’ús que en fem avui.

Informació i reserves


MEDITERRÀNIA. Un mar entre terres

5 abril – 30 de juliol de 2017

CAIXAFORUM_mediterrani

La paraula Mediterrani vol dir mar entre terres, i aquesta ha estat la característica més important d’aquest mar. La seva situació i la seva extensió han facilitat la relació, des de fa molts segles, entre les persones dels diferents països de les seves ribes.

La visita a l’exposició permetrà que els nens i nenes coneguin quins són els orígens d’aquest  mar, puguin observar els canvis que ha anat fent al llarg de milions d’anys, comprovin la riquesa de la biodiversitat de les seves aigües i de les seves costes, i junts puguem reflexionar sobre quins són els reptes que se’ns plantegen per tal de preservar-lo.

Informació i reserves