Viatge a la constel·lació museu 2014

Viatge a la constel·lació museu 2014

A la recerca de la llum

L’any 2014 es va poder veure una nova constel·lació al firmament. Els museus i centres culturals de Tarragona van preparar una viatge per contemplar aquest estrany fenomen que va ser visible, només durant unes hores. Unes quantes persones, van tenir l’oportunitat de viatjar amb nosaltres i descobrir els secrets de la llum que emana la Constel·lació Museu.

 

CAIXAFORUM TARRAGONA

Projecció del sol.  Imatges obtingudes pel satèl·lit SOHO (ESA i NASA)
De l’exposició Energia. Per un futur sostenible

cxf_2014

 

Llum solar. Font de vida

El sol és la principal font de llum i d’energia del planeta. Sense la llum del sol la vida no seria possible. Gràcies a la fotosíntesi, l’energia lluminosa del sol es  transforma en energia química que queda emmagatzemada dins de la planta, i que li permet viure, agafant els nutrients de la terra, el diòxid de carboni de l’aire i expulsant oxigen.


MUSEU DEL PORT DE TARRAGONA

Far de la Banya. 1864 (posada en funcionament). Lucio del Valle (enginyer).
Punta de la Banya del Delta de l’Ebre. Ferro forjat, xapa galvanitzada de ferro  i fusta de pi. 22,88  x 12,80 x 11 m

Far de la banya (Small)

Llum artificial

L’ésser humà és capaç de generar i dominar la llum. Aquesta llum l’utilitza per fer front a la foscor de la nit servint-se de diferents tecnologies al llarg de la història. Gràcies al seu enginy també és capaç d’utilitzar la llum amb altres finalitats com per exemple  comunicar.


MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE

Rotlle del llibre d’Ester. Segle XVII-XVIII.
Jerusalem. Pergamí, manuscrit.  1,63 x 0,45 m.

Rotlle del llibre d'Ester

 

Il·luminació divina

Podem entendre la llum com una metàfora del coneixement que resideix dins l’interior de l’ésser humà. Des d’un punt de vista espiritual la llum interior és també una metàfora de l’anima.

Des d’una òptica religiosa la llum ens connecta amb la idea de Déu i amb la il·luminació divina com a únic camí per trobar la veritat del coneixement.

 


MUSEU DIOCESÀ DE TARRAGONA

Sant Miquel Arcàngel. 1767-1770. Antoni Pallàs.
De l’antic retaule de la capella de Sant Miquel, Catedral de Tarragona. Fusta tallada, policromada i daurada. 327 x 165 x 90 cm

MDT-3175-01 (Small)

Llum i tenebres. El bé contra el mal

La foscor –absència de llum– s’utilitza com a  com a metàfora de la manca de comprensió, o bé de l’àmbit mundà i, anant més enllà, fins i tot del mal.

Sense anar més lluny, el nom del propi Llucifer ens connecta directament amb aquesta idea, el seu significat és “aquell que aporta la llum”, però, com bé sabem, aquest àngel esdevindrà príncep dels dimonis, del mal i les tenebres.


MUSEU D’ART MODERN DE TARRAGONA

NIT / NOCHE / NIGHT. 2011. Alvar Calvet
De l’exposició NIX. D’artistes com a cecs, de cecs com artistes. Esmalt blanc sobre fusta lacada negra. 100 x 100 cm.
Obra realitzada amb la col·laboració de 6 persones cegues.

MAMT 2014

Foscor, insconscient, imaginació i creació

L’absència de llum es pot entendre, també, com l’absència de consciencia racional. Aquesta absència ha estat perseguida per molts artistes.  La foscor està vinculada a l’inconscient, a la intuïció, l’espontaneïtat, la imaginació i els somnis, i per tant a la creació.


MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA

Escut amb la representació  d’Hèlios i Selene. Segle II dC.
Vil·la romana dels Munts (Altafulla). Marbre de Luni-Carrara, esculpit. 95 x 45 x 15cm

9697

Llum mediterrània

La llum és diferent en cada indret del món. La llum que veiem cada dia forja el caràcter de les persones i els pobles. En el nostre cas, la llum mediterrània és la generadora, de nostra manera d’entendre el món, de la nostra cultura, de la nostra història i del nostre estil de vida.


MUSEU D’HISTÒRIA DE TARRAGONA

Fanalet de Sereno. Finals S. XIX-principis S. XX.
Tarragona. Llautó i fusta. 29 × 14 × 9 cm

fanalet (Small)

Tarragona: nit i llum

Tarragona és una ciutat amb llum pròpia que ens connecta amb el Mediterrani i el passat romà. Amb tot, quan arriba la nit i la foscor la ciutat ens mostra una nova cara, la llum del sol deixa pas al la llum de la lluna, les estrelles i de centenars de fanals que il·luminen els carrers de la ciutat. La nit ens duu el silenci i el descans, però també la màgia, la diversió i la festa.