Viatge a la constel·lació museu 2015

Viatge a la constel·lació museu 2015

Explorant la immensitat del mar

El museus i centres culturals de la ciutat de Tarragona ens  van proposar el 2015 un viatge comú a través de les seves col·leccions, un itinerari que en aquella ocasió ens va descobrir els misteris que s’amaguen en la immensitat del mar.

 

CAIXAFORUM TARRAGONA

Le Royaume des Fées, 1903. Georges Méliès.
Pel·lícula de 35mm, pintada a mà. 16 min. Cinémathèque Française.

cxf_2015

 

Un mar per imaginar

L’art, la literatura o el cinema ens expliquen històries de mariners intrèpids, viatges impossibles cap allò desconegut i aventures plenes de perills i de personatges pintorescos.

Però si un lloc ens captiva encara més són les profunditats de l’oceà. Descobrir què s’amaga sota l’aigua ens fascina i ens fa volar encara més la imaginació.

 


EL TELER DE LLUM – ESTACIÓ CREACTIVA

Recuerda Tu Promesa2010. Mëgan, amb un text de Joana Abrines
Mural original. Estació d’autobusos de Tarragona. Esprais sobre formigó. Graffiti. 85 x 5 metres. Estació Creactiva #3

Mgan estaci creactiva-15_800

 

Un mar de somnis

Somiar és com navegar. En la part més profunda del nostre cervell, l’inconscient es mou com si d’un medi líquid es tractés. El mar dels somnis ens porta d’un lloc a un altre, ens permet viure altres vides i tenir experiències que mai han existit. Tot es transforma constantment com un oceà en continu moviment. MUSEU DEL PORT DE TARRAGONA

Bot balandre Puça ( Bruja ). 1943-1944 Sebastià Roch Carles (mestre d’aixa)  i  Luís de Muller y de Ferrer (enginyer) .
Drassanes Roch, Tarragona i donació Família Muller. Fusta, metall i cotó. Tècnica drassana. 450 x 360 x 125 cm; 3,26 m eslora; 120 m mànega; 0,40 m puntal.

MPT07

 

Un mar per navegar

L’ésser humà, amb el seu enginy, ha estat capaç de conquerir el medi marí. Amb el vaixell podem navegar pel mar, viatjar per les seves aigües d’un lloc a un altre, transportar coses o simplement gaudir-ne.


MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE

Llàntia paleocristina amb el tema de Jonàs i el “gran peix”. Segle IV-V dC.
Nord d’Àfrica. Ceràmica a motlle. 3,5 x 14,5 x 8,4 cm.

jonas

 

 

Un mar de perills
No oblidem que el mar pot ser temible i terrible, amb un poder destructor enorme i capaç de posar a prova els mariners més experimentats. Els perills que amaga el mar són molts, però aquests perills són també part d’històries de superació d’homes i dones que intenten afrontar-los i desafiar-los.


MUSEU DIOCESÀ DE TARRAGONA

Trasllat del cos de sant Jaume Apòstol en barca fins a Galícia. Compartiment del retaule de Sant Jaume Apòstol. 1406-1410. Joan Mates.
Vallespinosa (Conca de Barberà). Pintura al tremp sobre fusta. 66 x 66,5 cm

MDT-1961-05(2010)

 

 

Un mar transmissor d’ idees

Podem entendre el mar com un element de transmissió, d’intercanvi d’idees i de coneixement, és a dir, un pont entre cultures. El mar ha definit al llarg de la història el nostre caràcter com a poble i la nostra manera d’entendre el món, en definitiva la nostra cultura Mediterrània.


 MUSEU D’ART MODERN DE TARRAGONA

Platja. 1976. Josep Maria García-Llort.
Oli sobre tela. 65 x 80cm. Col·lecció particular

PLATJA

 

Un mar per protegir

La relació que l’ésser humà té amb el mar no sempre és la més respectuosa. El nostre afany depredador ha fet que n’explotem els recursos marins fins a la sacietat, que embrutem les seves aigües o que transformem els paisatges costaners fins a deixar-los irreconeixibles amb l’excusa de gaudir del sol i la platja.

 


MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA

Mosaic dels Peixos. S. III dC. Vil·la romana de Cal·lipolis (la Pineda).
Opus tessellatum. 4,5 x 6,25 m.

mosaic_peixos_12845 (Small)

 

Un mar de vida

El mar no és només domini de les persones sinó que alberga multitud d’èssers vius que formen part del nostre imaginari i han estat un recurs per a la subsistència de l’èsser humà des de l’antiguitat.


MUSEU D’HISTÒRIA DE TARRAGONA

Sarcòfag d’Hipòlit. S. III dC
Punta de la Mora. Marbre del Proconés, esculpit.113 x 110 x 203 cm.

hipolit

 

 

Un mar per descobrir

La immensitat del mar oculta en les seves profunditats moltes coses per descobrir. L’ésser humà, que ha estat capaç d’arribar a la lluna, només ha explorat una petita part dels mars i oceans del nostre planeta. Qui sap quantes coses serem capaços de descobrir en el futur que ara resten amagades en les profunditats abissals.